13 juli 2022

Chablis – Bourgognes nordligaste punkt

Chablis är något av en udda fågel i Bourgogne – vi har alla hört någon säga ”Åh nej jag gillar inte chardonnay så jag tar ett glas chablis!”. Hur kommer det sig att Chablis är så annorlunda från sina grannar? Och vad är egentligen skillnaden på Chablis village, premier cru och grand cru? Tryffelsvinet har svaret!

Lär dig mer Chablis!

Till skillnad från det större område Bourgogne är Chablis väldigt specifikt. I Bourgogne har man gjort sig känd för att göra allt från seriösa till lättdruckna viner där kvalitet, ekfatsinfluens samt druvsorter varierar förhållandevis kraftigt. Medan vi lever under uppfattningen att Bourgogne som helhet kan te sig ”spretigt” har vi uppfattningen av att Chablis är desto mer homogent – vilket i det stora hela är ett korrekt antagande.

Chablis görs uteslutande på druvan chardonnay och definieras av områdets svala kontinentala klimat och den kalkhaltiga jordmånen (Kimmeridgeansk kalksten och Portlandiansk kalksten) som hjälper till att skapa den knivskarpa mineralitet som har kommit att bli dess signum. Till skillnad från resterande del av Bourgogne har vingårdarnas jordmån vart grundbulten i appellationernas regler och en av de absolut första lagstadgade definitionerna av ”Chablis” var just chardonnay odlad på Kimmeridgiansk kalksten. Med tiden har appellationens regler utvecklats och i dagsläget finns det till och med premier cru-vingårdar på Portlandiansk kalksten – men generellt sett är de druvor som odlas på Portlandiansk kalksten klassificerade som petit Chablis (rent geologiskt så tvistar fortfarande de lärde om vad skillnaden är mellan de två rent vinodlingsmässigt).

Petit Chablis

Petit Chablis odlas huvudsakligen på portlandiansk kalksten som rent geografiskt ligger ovanför den kimmeridgianska jordmånen. I Chablis har den kimmeridgianska kalkstenen exponerats på kullarnas sluttningar medan den portlandianska jordmånen oftast återfinns på toppen avw kullarna och på högre belägna platåer. Tack vare den högre höjden samt mer vind-utsatta positionen är dessa vingårdar generellt sett svalare och dessutom enklare att skörda maskinellt. På grund av detta görs petit Chablis ofta i en enklare stil ämnad att avnjutas i sin ungdom. Vinerna är inbjudande och fräscha med den för Chablis typiska mineraliteten – men saknar komplexitet och djup för att lagras lika väl som premier- och grand cru. Av denna anledning vinifieras Petit Chablis i stort ett uteslutande i ståltank och i stort sett aldrig i kontakt med ny ek.

Chablis

Chablis produceras i vingårdarna kring byn Chablis och ett antal andra byar i närområdet Generellt sett är vingårdarna placerade på sluttningar (av varierande riktning) där den eftertraktade kimmeridgianska kalkstenen har nötts fram. Till skillnad mot den för Petit Chablis definierande Portlandianska kalkstenen så innehåller den kimmeridgianska kalkstenen stora mängder ostronfossiler och har traditionellt ansetts producera de bästa vinerna.

Chablis AOC står för ungefär 61% av områdets totala produktion och i skrivande stund består Chablis AOC av 3 712 hektar planterad mark. Chablis AOC kan vinifieras på flera olika sätt beroende på producent – många topproducenter använder sig av en viss mängd nya franska ekfat medan andra uteslutande använder sig av ståltankar. Vinerna kan variera i kvalitet från viner som passar bäst i sin relativa ungdom till viner som vinner på lagring i upp till 5 år.

Chablis Premier Cru

Chablis Premier Cru är den näst högsta klassificeringen av Chablis och endast 40 vingårdslägen fördelat på 11 kommuner innehar denna prestigefulla klassificering. Produktionen av Chablis Premier Cru uppgår till ungefär 16% av den totala produktion och totalt finns det 778 hektar klassificerad mark. Utav de 40 vingårdslägena är det endast ett fåtal av namnen som frekvent ses på etiketter då många av de mindre istället gynnas av att buteljeras under paraplynamn från ett större och mer känt intilliggande läge. Till exempel – Premier Cru Vingårdarna Le Fôret och Butteaux kan buteljeras under namnet Montmains vilket är en intilliggande vingård.

Chablis Premier Cru är generellt planterad i sluttningar med sydväst/syd/sydost-riktning och därav åtnjuter rankorna mer sol än den generella vingården. Kraven på skördeuttag är dessutom striktare och de färdiga vinerna har högre koncentration och mognad jämfört med ”vanlig” Chablis och är därför desto mer lagringsdugliga. Vingårdar som ligger i direkt anslutning till Grand Cru-sluttningen hålls oftast som de bästa premier cruerna.

Chablis Grand Cru

Chablis Grand Cru består av 7 stycken vingårdslägen precis norr om byn Chablis. Från väst till öst heter lägena: Bougros, Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos, Blanchot. Vingårdarna befinner sig på en höjd mellan 100-250 meter över havet och uppgår till ynka 101 hektar planterad mark – vilket i slutändan står för knappt en procent av den totala produktionen i Chablis.

Jordmånen i vingårdarna är genomgående kimmeridgiansk kalksten med viss variation i toppskikten. Det som gör att Grand cru sticker ut är att dom befinner sig på en förhållandevis homogen sydsluttning (viss variation finns – till exempel består Vaudésir och Valmur av vad som nästan kan jämföras med mini-dalar) vilket tillåter frukten att enklar uppnå optimal mognad.

Chablis Grand Cru har länge vart känt för sin lagringsduglighet och att lämna en flaska grand cru från en bra producent i källaren i 20 år är absolut inga konstigheter – snarare kan det ofta vara så att vinet behöver tid för att visa sitt sanna ansikte. Vinmakningsmässigt så används det mer ny ek här än i någon annan del av Chablis – anledningen till detta är delvis att den mer mogna och komplexa frukten har bättre förutsättningar att gynnas av ekens aromatik. Om man ekfatslagrar viner av lägre kvalitet riskerar det att bli överdrivet ekfatsaromatiskt och i många fall till och med beskt.

Text: Charlie Dahl

Tryffelsvinet tipsar

Recept till Chablis-viner

Löjromspizza

Snabblagad lyxpizza på färdig deg med löjrom: en garanterad hit.

Läs mer

Torskrygg med pocherat ägg och vitvinssås

Klassisk fiskrätt med torskrygg i ljuvlig vitvinssås med citron. Såsen kan förberedas. När fisken rimmas blir den fastare i köttet och får mer smak. Sen sjuder du den precis innan servering. Receptet har skapats av Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007.

Läs mer

Grillad gös med kräfttsatsiki

En fräsch rätt som passar året runt! Variera tsatsikin med grovhackade kräftstjärtar. Fungerar också bra tillsammans med torsk.

Läs mer

Stekt fisk med skaldjurssås

Riktig pubmat med extra karaktär av Guinness, eller annan stout, i såsen.

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Tryffelsvinets Vinklubb <3 Musikhjälpen

Tryffelsvinets Vinklubb deltar i Musikhjälpen 2024 och deras insamling  ”Alla har rätt att överleva sin graviditet” genom att auktionera ut originalkonstverket ”Den andra tomten” av Lisa Larsson. Auktionen pågår till den 13 december och pengarna går oavkortat till Musikhjälpen.

Läs mer

Varför dricker man champagne på nyår?

Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.

Läs mer

Vad dricker man till julmaten?

Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!

Läs mer