07 maj 2024

Vad betyder ”non vintage” Champagne?

”Non Vintage” är ett begrepp som ofta används när det kommer till mousserande viner i allmänhet och champagne i synnerhet. Men vad betyder egentligen Non Vintage Champage och vad är skillnaden på en non vintage och en multi vintage? Tryffelsvinet har svaret!

Vad är en Non Vintage-champagne?

Non Vintage-champagne – ofta förkortat NV är en champagne där olika årgångar har blandats. Det är helt enkelt en blandning av årets skörd (basvin) och reservviner från äldre årgångar. Enligt den snåriga franska vinlagen för champagne måste varje champageodlare spara cirka 20 % av årets skörd – det är dessa sparade äldre årgångar som sedan kallas reservviner. En NV-champagne kan bestå av reservviner från 2-3 år bakåt i tiden medan de mer extrema exemplen kan ha upp till 25 år gamla reservviner i sin cuvée. Att vinlagen ställer dessa krav är en rent pragmatisk åtgärd – i det svala klimatet som råder i Champagne kan man på detta sätt säkerställa att man varje år kan släppa champagne på marknaden och att den får en konsistent smak år efter år. En Non Vintage champagne måste lagras minst 12 månader på sin jästfällning och minst 15 månader totalt på egendomen innan det släpps på marknaden – många lagras dock betydligt längre.

Vad är motsatsen till Non Vintage?

Motsatsen till en NV är enkelt uttryckt en Vintage-champagne där druvorna kommer från ett och samma år. Vanligtvis släpps en Vintagechampagne främst de bästa åren, även om många hus har börjat göra en årgångschampagne varje år. Dessa viner lagras längre på slottet (minst 12 månader på sin jästfällning och minst 36 månader totalt på egendomen innan det släpps på marknaden – många lagras betydligt längre än så) och har generellt en längre lagringspotential än en NV champagne.

Multi Vintage?

På senare år har uttrycket Multi Vintage (MV) blivit allt vanligare. Det brukar ofta beskrivas som en typ av NV där alla årgångarna i cuvéen är från erkänt bra år, alternativt där de olika årgångarna utgör lika stor procentuell andel av blenden. Ytterligare andra använder det som ett alternativ till “non vintage” eftersom de menar att ordet “non” har en negativ klang och hellre använder det mer prosotivt laddade ordet “multi”.

Hur vet jag om min champagne är en Non Vintage?

Enkelt uttyckt: om du inte hittar någon årgång på framsideetiketten är det allt som oftast en NV.

När skall jag dricka min Non Vintage-Champagne?

De flesta NV-champagner är gjorda i en stil som passar för omedelbar konsumtion då de släpps på marknaden, men många klarar ett gäng år i vinkällarens mörker. Om man har mycket champagne hemma kan dock vara svårt att hålla reda på när man köpte sin NV-champagne. Var det i julas? Förra året? För fem år sedan? Är den helt enkelt för gammal? Allting hänger ihop med när champagnen degorgerades (när jästfällningen skjuts ur flaskan och champagnekorken sätts på). Många champagnetillverkare har idag börjat skriva ut degorgeringsdatumet på flaskans baksideetikett.

Tumregeln jag brukar återkomma till är att gärna spara en NV champagne ett år efter degorgering (för att låta flaskan komma i balans) och konsumera den inom tre år efter degorgering.

Hur skall jag lagra min champagne?

Skall du dricka den inom en månad fungerar stående fint. Skall du lagra den längre är det att föredra att hålla den i horisontalt läge. Håll den borta från starkt ljus och håll den gärna i en sval, konstant temperatur (gärna mellan 12-15 grader.)

Vad har Tryffelsvinet för champagne?

Tryffelsvinet samarbetar sedan många år tillsammans med det familjeägda champagnehuset Champagne Thiénot. När Alains Thiénot startade sitt champagnehus hade de flesta av hans konkurrenter redan varit verksamma i upp mot 300 år, och det är lätt att tro att hans ambition var ett galet projekt dömt att misslyckas. Alain visste dock vad han gjorde – inte nog med att han vuxit upp med en pappa som varit ansvarig på ett champagnehus; Alain hade i nästan 20 års tid jobbat som vinmäklare. Under dessa år hade han skaffat sig ovärderlig kunskap om regionens olika vingårdar och år 1985 grundades slutligen champagnehuset som kom att bära Alains namn och 1988 lanserades den första champagnen. Alain hade då tagit tillvara på sina djupgående kontakter för att hitta de bästa odlarna och övertygat dem att sälja sina druvor till det nyetablerade champagnehuset och han kunde snabbt säkerställa en imponerande stor tillgång på högklassig must. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började snabbt att renovera den över 2 km långa vinkällaren som ligger 12 meter under marken i Reims. Sedan 1992 har de ett ultramodernt vineri i Taissy. Alains motto är: “En enda passion: Vin. En stark ambition: Kvalitet”. Alain sköter idag vingårdarna tillsammans med sina barn, Stanislas och Garance, och familjens champagner finns hos många prisbelönta krogar runt om i Europa och resten av världen

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Fler spännande vinartiklar från Tryffelsvinet

Vad dricker man till midsommarmaten?

En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar.  Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 1

Nötkött. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2

Fisk och vegetariskt. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Läs mer