28 juni 2023

Tryffelsvinet 20 år – hur allt startade

Vi fångade Tryffelsvinets grundare Stefan Schlyter mellan en av sina golfrundor i Portugal där han numera bor för att fråga om hur allting startade för 20 år sedan. Varför just namnet ”Tryffelsvinet”, vilka minnen sticker ut mest, vilka producenter har varit med från början och vilka viner från Tryffelsvinet har han alltid hemma i Vinkylen? Du hittar svaren här!

Grundaren Stefan Schlyter berättar Tryffelsvinets historia

Hur gick det till när du grundande Tryffelsvinet?
”Det var från början ett hobbyprojekt som jag och en annan vinälskare drog igång. Vi tyckte Systembolagets sortiment var begränsat med stort fokus på antingen volymviner eller väldigt exklusiva viner. Vi såg en stor potential i att introducera spännande, mindre producenter med personliga viner i prisklassen 90-200 kronor. Vi ville också erbjuda kunskap kring viner och producenter på ett nytt sätt och därmed skapades Tryffelsvinets Vinklubb. Vi fick med tiden en trogen medlemskrets och började senare också erbjuda våra viner till restaurangkunder och började delta i Systembolagets upphandlingar. Vår första offert vann vi med en Champagnelistning. Troligen var det den listningen som gjorde att vi kunde fortsätta verksamheten.”

Hur kom du på namnet Tryffelsvinet?
”Det var från början ett arbetsnamn när vi utvecklade konceptet. Vi hade som mission att nosa upp bra och personliga viner till attraktiva priser. Tryffelsvin är ju bra på att nosa upp godsaker och dessutom ett kul namn som man kommer ihåg. I början sålde vi även delikatesser via provningar där de stora favoriterna var tryffelsalami och tryffelpecorino.”

Vilka av producenterna har funnits med längst i portföljen?
”Det tog några år att bygga upp portföljen men under de 2-3 första åren fick vi in följande producenter som ännu är kvar; Mourgues du Grès, Domaine Trapet, Domaine Etienne Sauzet, Domaine Comte Georges de Vogüé, Domaine Barraud, Domaine Cordier, Domaine Pinson, Charles Joguet, Domaine Claude Riffault, Clos d’un Jour, Vigneau Chevreau, alla Bordeauxnégocianter, Josetta Saffirio, Mastroberardino, Ca del Bosco, Ciacci Piccolomini, Gulfi Cantina och Simonsig.”

Vad är du med stolt över när det kommer till Tryffelsvinet?
”Att vi lyckats inspirera över 10.000 medlemmar i vinklubben att prova nya spännande viner som vi nosat upp och de många glada upplevelser som det bidragit till. Vidare känner jag en stor glädje att vi skapat möjligheter för många mindre producenter utan stora ekonomiska resurser att kunna visa upp sina viner för den svenska konsumenten.”

Har du något särskilt minne som verkligen sticker ut?
”Min första tur till Bourgogne i Tryffelsvinets namn var speciell. Vi var fattiga då och jag tog en billig flight med Ryanair till Paris. Hyrde den billigaste bilen som var en Volkswagen Kaa. I storm och spöregn fightades jag med långtradarna i 30 mil på motorväg till Bourgogne med risk för liv och lem. Väl i Bourgogne kom solen fram och på den resan blev vi stolta importörer av viner från Domaine Etienne Sauzet, Domaine Comte Georges de Vogüé, Domaine Trapet samt Domaine Pinson. Den resan lade grunden till många nya, fina producenter och vi möttes också med ny respekt från branschen.”

Vilka av Tryffelsvinets viner har du alltid hemma på hyllan?
”Jag har fortfarande nästan bara viner från Tryffelsivnet hemma men nu förstås även inslag från Portugal eftersom jag bor där numera. Jag kan inte tänka mig en sommar utan Lacrimarosa, Kaapse Vonkel, Simonsig Chardonnay, Claude Riffault och Cordiers Bourgogne Blanc. På röda sidan har vi alltid Barolo från Josetta och Azelia hemma samt förstås Bordeaux och en och annan flaska Bourgogne. När det finns slår vi även till på Brunello från Ciacci Piccolomini.”

Har du någon hälsning till alla vinklubbsmedlemmar?
”Jag vill tacka för alla fina år vi fick tillsammans. Jag tänker fortfarande mycket på alla fina möten med er och hoppas ni trivs bra med nya gänget!”

 

Vill du ha fler tips? Bli medlem i Tryffelsvinets Vinklubb här!
Medlemskapet är kostnadsfritt och ger dig tillgång till alla våra inbjudningar, hemliga artikelnummer och annan spännande information först av alla.

Text: Anna Rönngren

Tryffelsvinet tipsar

Stefans ständiga favoriter

nyhet

2023 Lacrimarosa Irpinia Rosato, Mastroberardino

Kampanien165 kr

2021 Kaapse Vonkel Brut, Simonsig Estate

Stellenbosch179 kr
nyhet

2022 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch99 kr
nyhet

2021 Sancerre Denisottes, Domaine Claude Riffault

Loire479 krLanseringsdatum: 12/02
nyhet
94poäng

2018 Barolo Margheria, Azelia

Piemonte849 kr
94poäng

Tryffelsvinet tipsar

Lär känna personalen

Tryffelsvinet 20 år – Anna Rönngren

Anna Rönngren kommer från Värmländska Grums, bor i Spånga och har ett hus på en potatisåker i finska Österbotten. På Tryffelsvinet är hon vår vinklubbs- och contentansvariga orddribblare som mår som bäst när hon får dricka gott, äta chips och lyssna på Simon & Garfunkel. Här lär du känna Anna bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Emil Wetterlind Hofgård

Emil Wetterlind Hofgård är Tryffelsvinets fantastiske produktkoordinator som ser till att våra viner hamnar där de ska – en långt mer komplicerad uppgift än man kan tro. På fritiden hittar man Emil i replokalen eller på gymmet, men han är också vår egen grillmästare och den på Tryffelsvinet som har flest husdjur och som bor längst ut på landet. Här lär du känna Emil bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Lina Holm

Lina Holm är Tryffelsvinets stora champagneälskare och bubbelfanatiker som också är riktigt vass på träning, fotografering och odling. På Tryffelsvinet är hon vår ovärderliga event- & produktkordinator, och trots att hon är den senaste att ansluta till teamet kan vi inte tänka oss kontoret utan vår liv-Lina. Här lär du känna Lina lite bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Nikita Mooij

Nikita Mooij är en av två värmlänningar på kontoret, har rötter i Holland och brinner för Sydafrika. Till vardags är hon en av Tryffelsvinets skickliga produktchefer men är också en jäkel på excel, blindprovning och sport. När Nikita inleder en mening med ”Har jag berättat om den gången när jag…” så vet man att det alltid kommer en riktig toppenhistoria. Här lär du känna Nikita lite bättre!

Läs mer

Tryffelsvinet 20 år – Margaux Barjou

Margaux Barjou är en av våra rutinerade produktchefer – född och uppvuxen i franska Bordeaux. Margaux hittar man ofta på en surfbräda på stränder runt om i världen och förutom sport och vin är hon också hela Tryffelsvinets franskalärare som alltid bidrar till stämningen på kontoret. Här lär du känna Margaux bättre!

Läs mer