20 mars 2023

Tryffelsvinets ultimata grillguide del 3

Kyckling och fläsk. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.

Kyckling och fläsk

Att grilla är materialsport!

Även om drygt halva befolkningen ibland går totalt överstyr när det gäller att köpa olika redskap är ändå grillande en materialsport där rätt redskap gör dig till kung bakom grillen.

Enligt oss är det bara tre redskap som du verkligen behöver:

 1. En bra grilltång, tillräckligt lång för att du inte ska bränna dig.
 2. En bra termometer, din bästa vän för att hitta rätt stekgrad.
 3. En blomspruta, för att släcka de små bränder som uppstår när fettet droppar ner på kolen.

Två av våra vanligaste proteiner på grillen är ironiskt nog de som är svårast att grilla. Kycklingfilé och fläskfilé måste vara genomstekta och det leder alldeles för ofta till att resultatet blir torrt och tråkigt, men vi har tipsen som gör dig till en mästare vid grillen.

 1. Kvalitét, kvalitét, kvalitét. En entrecôte är alltid en entrecôte, men när det kommer till mindre feta styckdetaljer och mindre feta djur så behöver man vara ännu mer kvalitetsmedveten för att garantera att middagen blir så bra som bara möjligt. Smakskillnaden på en högkvalitativ kyckling och en lågkvalitativ dito är extrem – och detsamma gäller fläskkött. Se därför till att köpa ditt kött från någon som du vet tillhandahåller högkvalitativt kött – skillnaden är som natt och dag.
 2. Marinera kycklingen, resultatet blir saftigare. I det indiska köket marinerar man köttet länge i en blandning av yoghurt och kryddor som gör köttet oemotståndligt saftigt och gott. Yoghurt-marinader går att förnya å det oändliga och behöver absolut inte ha en indisk kryddgrund. Dock att komma ihåg: beroende på marinadens innehåll så kommer ytan på köttet att brynas olika fort – var därför på tårna och se till att ytan inte blir helt förkolnad.
 3. Marinerar du inte, är ett tips att  istället avsluta med en glaze under de sista 10 minuterna på grillen. Torka av köttet, salta och peppra. Börja på den heta sidan för att få bra yta och flytta sen till den svalare sidan. Grilla tills 65-67 grader och låt sedan köttet vila 20 minuter på skärbrädan. Värm sedan snabbt filén innan du skivar och serverar.
 4. Variera din marinad och glaze – möjligheterna är oändliga. Hitta din inspiration i allt från Texas och Västafrika till Japan och Indonesien eller varför inte använda vår egen ramslök.
 5. Ta ett tips från kockarna: tillaga köttet innan och ”avsluta på grillen”. Problemet med dessa detaljer är just att de snabbt går från härligt juicy till torr skosula. Personligen brukar jag tillaga köttet långsamt på låg temperatur och sedan nyttja grillen som ett hastigt avslut, att man helt enkelt bara låter grillen kyssa köttet för den där rökiga, härliga sista touchen. Man måste inte gå all-in sous vide-kung för att lyckas med detta, en form och ugnstemperaturen inställd på 65 grader i några timmar brukar göra underverk!

Våra vintips till kyckling och fläsk

 1. Här finns stora valmöjligheter och allting handlar kanske snarare om tillbehören! Arbetare du med tillbehör som grillad citron, örtsåser med citrus eller andra friska tillbehör kommer vita viner såsom riesling, chenin blanc och chardonnay vara toppen.
 2. En matig sallad som tillbehör – kanske fylld med feta och oliver – är rosévinet en bra kompanjon.
 3. Till de kraftigaste glazarna, de fetaste såserna och de lite tyngre tillbehören är röda fruktiga viner (gjorda av till exempel syrah/shiraz) ett givet val!

Rekommenderade grilltemperaturer

Fläskkött: 70˚C
Kycklingfilé & kycklinglårfilé: 72˚C

Här finner du grillguiden del 1 – Nötkött
Här finner du grillguiden del 2 – Vegetariskt och fisk 

 

Text: Emil Sallnäs

Tryffelsvinet tipsar

Viner till grillen

nyhet

2022 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

Stellenbosch99 kr
nyhet
nyhet

2021 Firehawk McLaren Vale Shiraz, Dandelion Vineyards

Mclaren Vale219 kr

2021 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz195 kr
nyhet

2020 Estate Chardonnay, Paul Cluver

Elgin259 kr

2019 Via XVIII, Viña Somoza

Galicien199 kr
nyhet

2022 As 2 Ladeiras, Viña Somoza

Galicien239 kr

2020 Neno Godello, Viña Somoza

Galicien189 kr
årgång slut

2019 Alma do Vello Tesouro, Vinã Somoza

Galicien369 kr

Tryffelsvinet tipsar

Grillrecept med fläsk och kyckling

Grillad fläskfilé med grönsaksbulgur och chilibearnaise

Grillade skivor av fläskfilé som du serverar med grönsaksbulgur och god sås. Vänd ner ruccola i bulgurn precis innan servering och servera med chilibearnaise.

Läs mer

Grillad fläskkarré med gurkyoghurt och silverlök

Fläskkarré är det optimala grillköttet; gott, saftigt och lätt att lyckas med, dessutom till bra pris. De grillade citronerna ger en naturlig sötma.

Läs mer

Grillad fläskkarré med mangosallad

Lättgrillad fläskkarré vänd i en rub. Perfekt till en somrig mangosallad med krispiga salladsblad, bönor och myntadressing.

Läs mer

Grillad dragonkyckling med amerikansk hacksallad

Härlig dragonkyckling med klassiska, enkla råvaror blir till en smakrik och spännande rätt. Hacka ihop ingredienserna till salladen på en stor skärbräda innan de blandas med vinaigretten.

Läs mer

Grillad kyckling al limone

En riktigt god grillad kyckling! Utbankad filé – både godare och snabbare.

Läs mer

Grillad kyckling med vattenkrassesallad

Skippa marinering och påpenslad glaze, grilla kycklingen med endast salt. Efter grillningen vänds den istället runt i kryddat smör – ett riktigt lyft för sommarens grill. Den nygrillade saften från den goda kycklingen blandas runt med smöret och blir som en sås. Underbart!

Läs mer

Helgrillad fläskkarré med salvia och citron

Helstekt på grillen ger oslagbart saftigt kött med fin yta, använd stektermometer för bästa resultat.

Läs mer

Kycklingburgare med rökt paprika och tomat

Kycklingburgare på grillad kycklingfilé mellan skivor av härligt surdegsbröd. Med smaksatt crème fraiche som dressing blir dessa kycklingburgare till riktig snabbmat när den är som bäst!

Läs mer

Tryffelsvinet tipsar

Mer spännande vinkunskap

Tryffelsvinets bröllopsguide – så väljer du vin till bröllopet

Hur väljer man de perfekta vinerna till bröllopet? Hur långt innan skall man beställa vinerna? Vad gör jag om jag får vin över? Hur skall vinerna serveras vid middagen? Frågorna är många, men Tryffelsvinet har svaret!

Läs mer

Succé för Josetta Saffirios Konstnärsserie: 2019 Barolo Edition 4 Lisa Larsson

Årets version av Josetta Saffirios specialetikett var inget annat än en supersuccé! Inte nog med att flaskorna sålde slut under en timme – originalkonstverket auktionerades ut för hela 30,000 kronor som donerats till välgörenhet.

Läs mer

Tryffelsvinets guide till vinlandet Sydafrika

Nikita Mooij är Tryffelsvinets produktchef för våra Sydafrikanska viner och har även arbetat som inköpare för landets viner i sitt tidigare arbetsliv – dessutom har hon varit i Sydafrika 12 gånger. En riktigt Sydafrikaexpert med andra ord! Här berättar Nikita om sina bästa tips om du ska åka till Sydafrika. Lekker!

Läs mer