Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
05 juni 2025
Vad dricker man till midsommarmaten – en guide till vinval för midsommarbordets klassiker

En av våra mest älskade traditioner står för dörren med dignande bord och kylda snapsar. Snart får vi åter snöra på oss folkdräkten och rätta till knätofsarna innan vi ger oss in i dansen kring stången, klättrar över gärdsgårdar och tävlar om vem som kan hoppa säck snabbast. Men vad dricker man på midsommar? Vi har tipsen på hur man förhöjer maten med den rätta drycken!
Vintips till en av våra mest älskade traditioner
Äntligen får vi också kasta oss över och färskpotatis, lax i alla dess former, inlagd sill och goda pajer. Midsommarmaten påminner till mångt och mycket om vad vi traditionellt äter på jul och påsk – den stora skillnaden är att många av råvarorna finns att få tag på i färsk variant. Ett vin eller flera? Om midsommarmaten skall serveras som en buffé, som brukligt är – där alla plockar det de vill – blir ingen tallrik är den andra lik. Är man många som kommer på kalaset kan det därför vara en rolig idé att även ha en liten vinbuffé för att alla skall hitta någonting de tycker om. Vill du hellre hitta en dryck som passar till allt? Det listar vi längre ner! När det kommer till de alkoholfria alternativen vill vi slå ett slag för hemmagjord fläder- hägg eller syrénsaft så här i dessa tider av blomsteröverflöd kring knuten!
Vin till sill och lax
Söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa istället på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma (förslagsvis en riesling eller en kripsig sydfransos), eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till. Även till andra typer av fiskar är denna typ av vin ett utmärkt val – syran i vinet kommer att balansera upp de feta fiskarna (såsom laxen). På samma sätt är chenin blanc ett bra alternativ. Till ostronen passar chablis eller champagne och till räkorna kan man inte gå fel med en riesling.
Vin till grillat kött
Här vill man gärna plocka fram någonting rött och fruktigt. Varför inte ett vin från rhône, Sydafrika eller Australien? Druvor att hålla utkik efter är syrah/shiraz och grenache.
Vin till jordgubbar och dessert
För att avsluta en tung middag med fräschör brukar alltid en sött men fräscht vitt vin vara en utmärkt följeslagare till de söta jordgubbarna och desserterna – dessutom brukar vinstilen kunna golva de flesta. Tumregeln när man matchar vin till söt mat/söta tillbehör är att vinet skall vara minst lika sött som det man skall äta – annat upplevs drycken som sur och snipig. Den absolut godaste kombinationen enligt oss? Moscato d’Asti!
Allroundviner för midsommarbuffén
Champagne: Den gamla klyschan att champagne passar till allt innehåller faktiskt ett stort mått av sanning (och så höjer det ju lyxfaktorn rejält). Rent sensoriskt vinner champagne Brut, alltså en champagne som inte är snustorr, eftersom så många rätter på midsommarbordet innehåller sötma.
Vita viner: Friska, fruktiga viner gjorda på rieslingdruvan är ett säkert kort. En krämig chenin blanc har också tillräcklig struktur för att klara av midsommarmatens fetma och sälta – men undvik de med allt för tydlig fatkaraktär.
Roséviner: Roséviner är generellt enkla att para med de flesta rätter eftersom de har de vita vinernas fräschör och de röda vinernas bärighet och struktur. De är kanske inte den ultimata matchningen till alla smårätter, men kommer heller aldrig att bli riktigt fel – det gör rosé till ett bra allroundval.
Röda viner: Rött är den absolut svårast matchningen på buffébordet eftersom det ofta innehåller mycket fisk och skaldjur. Vill man vara på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till mjuka röda viner, gjorda på druvor som gamay, sangiovese eller pinot noir. Är det däremot mer köttbaserat är även syrah och grenache bra alternativ.
Text: Anna Rönngren
Tryffelsvinet tipsar
Den godaste midsommarmaten
Skaldjurstårta
En underbar smörgåstårta med räkor och musslor för den som älskar allt det goda från havet. Suveränt god och mycket dekorativ att bjuda på.
Läs merVästerbottenpaj med löjrom
En riktigt lyxig paj med löjrom och smetana, perfekt som förrätt eller till ett festligt mingel. Pajdegen är dessutom glutenfri så den passar alla!
Läs merÄgg- och romröra
Krämig röra med härlig ton av fransk senap. Kvarg, som är en färskost, gör den lätt och frisk i smaken.
Läs merLaxtårta med löjrom
Lyxig laxtårta toppad med löjrom – en favorit då det dukas upp till buffé eller som drinktilltugg. Ta en bit innan den är slut!
Läs merPinocchiotårta med jordgubbar
Glömmingetårta, Herrgårdstårta och Brittatårta… Olika namn – samma ljuvliga marängtårta! Toppa den med jordgubbar eller andra färska bär. Bottnarna går utmärkt att göra i förväg och frysa.
Läs merSallad med rostbiff, krasse och päron
Härlig vår- och sommarsallad som mättar gott! Perfekt att ta med på picknicken!
Läs merVegetarisk sill i krämig ört- och citronsås
Testa vegetarisk sill i krämig yoghurtsås med smak av hela örtagården. Gör gärna dubbel sats av shitakesvampen och lägg in i olika såser för ett varierat, vegetariskt sillbord!
Läs merDill- och kummingravad lax
En klassisk rätt som fungerar som förrätt och plockmat. Som annan gravlax serveras denna gärna med gravlaxsås och rostat bröd.
Läs merLaxcarpaccio med fläder
Carpaccio med lax och en len, grovkornig senapskräm är en fantastiskt god kombination. Vackra polka-, gul- eller rödbetor gör fatet med carpaccio till en succé.
Läs merTryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
När firas champagnedagen? Tredje eller fjärde fredagen i oktober?
När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!
Läs merTryffelsvinets svampguide – så matchar du vin till svamp
Att kombinera vin med svamp kan vara en himmelsk kombination men det gäller att veta vad man skall tänka på. Svamp är nämligen ett umamirikt livsmedel som vid en felaktig kombination kan lyfta fram metalliska och beska bismaker i vinet. Tryffelsvinet hjälper dig att navigera i svampskogen!
Läs merAligoté – den underskattade vita druvan från Bourgogne
Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!
Läs mer