Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
23 maj 2024
Tryffelsvinets ultimata grillguide del 2
Fisk och vegetariskt. Lagom till att grillsäsongen sätter igång kommer Tryffelsvinets ultimata grillguide – vi kompletterar givetvis med de bästa vintipsen.
Vegetariskt och fisk
Att grilla är materialsport!
Även om drygt halva befolkningen ibland går totalt överstyr när det gäller att köpa olika redskap är ändå grillande en materialsport där rätt redskap gör dig till kung bakom grillen.
Enligt oss är det bara tre redskap som du verkligen behöver:
- En bra grilltång, tillräckligt lång för att du inte ska bränna dig.
- En bra termometer, din bästa vän för att hitta rätt stekgrad
- En blomspruta, för att släcka de små bränder som uppstår när fettet droppar ner på kolen.
4 steg till den perfekta fisken
- Torka fisken torr med hushållspapper, salta. Görs gärna en stund innan tillagning för att sältan ska få sjunka in i fisken samt vidare torka ut dess yta.
- Feta fiskar som lax lägger du direkt på grillen på hög temperatur. Mager fisk som torsk och gädda mår bäst av att tillagas i foliepaket eller påbörjas på grillen och avslutas i en smörsås eller dylikt.
- Behåll skinnet på och grilla bara på skinnsidan.
- Tänk på – det går fort att grilla fisk och det går snabbt från en saftig filé till en torr skosula. Använd termometer och kom ihåg att fisk inte behöver vara mycket varmare än kroppstemperatur för att vara gott.
Våra tre favoritviner till fisk
- Till de fetare fiskarna passar det utmärkt med viner med hög och frisk syra. Riesling och chenin blanc är två säkra kort!
- Till det vita fiskarna (särskilt dem man matchar med brynt, smält smör) är fatlagrad chardonnay (gärna från Bourgogne) din bästa vän.
- För dig som gärna vill ha rött vin kan grillad fisk (gärna med fetare tillbehör) passa fint till en sval pinot noir eller gamay. Kom dock ihåg att röda viner kommer te sig mindre fruktiga, mer sträva och mer syrliga desto svalare dom serveras – så om du känner att du vill servera ett rött vin till en fiskrätt, tänk på att försöka kombinera smakprofilen på rätten med temperaturen på vinet. Ett andra steg man kan ta i detta arbete är att dricka vinet ur glas med mindre kupor. Då dessa inte tillåter samma mängd syre-exponering av vinet så ter sig vinerna ofta slankare och elegantare.
Våra vegetariska grillfavoriter
- Grillad Aubergine, dela i två delar och salta snittytan, låt stå i 15 minuter för att dra ut lite vätska och bitterhet. Torka bort den överflödiga vätskan, pensla med olivolja och grilla tills kärnan får en smörig konsistens. Aubergine går att variera i det oändliga och fungerar utmärkt som tillbehör eller substitut till kött. Prova den med din favoritmarinad!
- Portabello – den stora runda svampen passar perfekt att grilla, skär av foten, pensla med olivolja och grilla! Servera i hamburgerbröd med avokado, grönsaker och het tomat sås (tacosås är ett snabbt alternativ).
- Halloumi – numer en svensk klassiker på grillen! Kom ihåg att torka av osten, ha ett rent grillgaller och pensla grillgallret, inte osten. Grilla på hetast möjliga värme – max 1 minut på varje sida. Halloumi smakar bäst om den serveras direkt så om du grillar annat, avsluta med halloumin. Servera med grillad färskpotatis och tzatziki.
- Fast tofu – Få saker är så marinadvänligt som tofu. Om du vill uppnå maximal marinadsmak så frys tofun innan och låt den sedan tina: detta gör så att tofun släpper vätska och blir desto mer absorberande. Skär sedan upp tofun i kuber och marinera (gärna i någon timma) och grilla sedan av. Till och med en inbiten köttfantast som en själv går igång på detta.
- Rotselleri – En personlig favorit som passar utmärkt på fler sätt än bara i coleslaw. Baka den hel i ugnen på låg temperatur över natten, skär sedan upp och grilla hastigt för ytan. Det absolut bästa sättet är dock följande: skär upp i tumtjocka skivor (utan skal), lägg i ugnsform och täck med olja, addera vitlök, örter samt salt och peppar. Tillaga i ugn på 120-130 grader tills mjuka och grilla sedan av för yta. Perfekt tillbehör till grillad fisk eller som huvudroll i en anrättning.
Våra tre vintips till vegetariskt
- Rosévinet kommer här in som en räddare i nöden. Med de röda vinernas bärighet och de vita vinernas friskhet blir det en perfekt match mot de grillade grönsakerna
- Vill du dricka ett rött vin – satsa på viner med mjuka och eleganta tanniner så som pinot noir, gamay eller grenache. Vi vill inte ha för kraftiga viner med fatkaraktär som tar över de finstämda grönsakerna.
- Vitt vin passar också och här satsar vi på krispiga sydfranska vita viner, sauvignon blanc-druvan eller vita italienare med fin rondör. Om maten har sötare inslag, kanske en asiatisk marinad eller en mer amerikansk honungsbaserad marinad så kan viss sötma i vinet vara att rekommendera, en tysk riesling med lite restsötma fungerar till det mesta!
Rekommenderade grilltemperaturer
Torsk & andra vita fiskar: 52˚C
Lax: 48˚C
Tonfisk: 32˚C
Här finner du grillguiden del 1 – Nötkött
Här finner du grillguiden del 3 – Kyckling och fläsk
Text: Emil Sallnäs
Viner till grillen
Tryffelsvinet tipsar
Våra bästa grillrecept – fisk & veg
Grillad pizza med zucchini
Frasigt härlig pizza som kräver baksten och en grill med lock för att bli bra. Det går också bra att göra pizzan i ugnen. Var noga med att krama ur vätskan ur zucchinin, annars blir pizzan lätt för blöt.
Läs merGrillad regnbågslax med kryddsmör
Underbart god, grillad hel fisk. Smör som vispas och kryddas med oregano och sambal ger fisken ny spännande smak.
Läs merGrillad lax med rättikasallad och ostkräm
Grillad lax med len ostkräm och en fräsch sallad på rättika, blomkål och rädisor. Laxfilé med skinnet kvar är lättare att grilla.
Läs merGrillad lök med apelsin- och chipotleglaze
Söt och rökig glaze med lätt smak av lakrits passar perfekt till den söta löken. Lökarna är goda tillbehör till grillat kött.
Läs merGrillad majs med limesmör
Söt majs får sällskap av ett sötsyrligt smör med chili. Iskall ost blir gott på den varma majsen.
Läs merGrillad aubergine med mynta, russin och pinjenötter
Smakrik rätt som passar bra på buffébordet eller till grillat – kyckling, fisk eller kött. Skivor av aubergine grillas och toppas sedan med söta russin och örter.
Läs merFisk i paket med rucola
Fast, fin torskrygg med krämiga rotfrukter som enkelt tillagas i paket av bakplåtspapper i ugnen. Toppa med knaprig sallad och ät direkt ur paketet.
Läs merGrillad fisk med ingefärssås
Till den nygrillade fisken är det gott med en kall och kryddig sås.
Läs merGrillad citronfisk i paket med örtklick
En snabb och enkel allt-i-ett rätt att lägga på grillen och sen komplettera med färdig sås. Att grilla fisken i paket är ett lätt sätt att få fisken perfekt i konsistens.
Läs merGrillad broccoli med blåmögelost och rostade hasselnötter
Gott som tillbehör eller hel rätt. Använd gärna så mycket som möjligt av broccolin, det sitter lika mycket smak i stjälken.
Läs merGrillad potatis med grönt ört- och vitlökssmör
Lagerbladen blir lätt rökta på grillen, vilket passar fint med potatisen. Örterna som mixats med lite olja ger smöret god smak och härlig färg.
Läs merGrillad sparris och zucchini med vitost
Grillad sparris – krispig och örtig sallad. Perfekt tillbehör till vilken grillunch eller grillkväll som helst. Underbart gott recept på grillad sparris!
Läs merHelgrillad blomkål med rivet ost- och gräslökssmör
Grillen lockar fram en härlig sötma ur blomkålen som får gott sällskap av smör med smakrik ost och gräslök. Gör gärna lite extra av kryddsmöret, passar till det mesta från grillen!
Läs merGrillat fisk- och räkpaket
Fisk samsas bra med räkor på grillen, när du lägger den i smarta foliepaket.
Läs merHelgrillade morötter med honungsglaze och ostkräm
Använd helst fast honung. Den smakar mer och gör glazen lagom flytande. Pensla mot slutet av grillningen när morötterna börjar få fin färg.
Läs merTryffelsvinet tipsar
Mer spännande vinkunskap
Varför dricker man champagne på nyår?
Att fira in det nya året i champagne är en tradition som få ifrågasätter, men varför gör vi egentligen det? Tryffelsvinet har grävt fram svaret och tipsar dessutom om våra bästa bubblande viner.
Läs merVad dricker man till julmaten?
Äntligen är det dags att duka upp med julens härligheter på bordet! Vilka klassiska rätter skall dyka upp igen? Skall man våga plocka in någonting nytt? Och vad skall man dricka på kalaset? Vi har i alla fall svaret på det sistnämnda!
Läs merNär firas champagnedagen?
När det kommer till firandet av champagnedagen råder det stor förvirring i vinvärlden, och ett snabbt googlande ger tvetydiga svar. Ska man fira den tredje eller fjärde fredagen i oktober – eller kanske båda? Tryffelsvinet har svaret (och champagnen att fira med)!
Läs mer